telefon    041/737 975
email-ikona   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Toplotne črpalke

toplotne-crpalke

Toplotna črpalka zrak voda je najcenejša vrsta toplotnih črpalk, ki omogoča enostavno in poceni vzdrževanje. Zrak je vir toplote, ki ga ne moremo izčrpati, hkrati pa je povsod na voljo. Tudi pri zunanji temperaturi do -20°C najsodobnejše izvedbe toplotni črpalk zrak voda omogočajo primerno ogrevanje.

Toplotne črpalke zrak voda so običajno sposobne samostojno pokrivati toplotne izgube objekta do zunanje temperature -15°C, pod to temperaturno mejo pa je potrebno koristiti drugi ogrevalni vir, ki lahko deluje samostojno, lahko pa je povezan tudi s samo toplotno črpalko. Pri zunanjih temperaturah, ki dosegajo temperature nižje od 5°C pod ničlo lahko pokrijemo več kot 90% toplotnih potreb naše hiše z delovanjem toplotne črpalke.

Pri novogradnjah se običajno uporablja kot drugi ogrevalni vir električni grelnik. V hiši pa je omogočeno elektronsko krmiljenje ki omogoča enostaven preklop iz toplotne črpalke zrak voda na drug ogrevalni vir.

Zelo majhne toplotne izgube omogočajo nizkoenergijske hiše s kontroliranim prezračevanjem in vračanjem toplote. Toplotna črpalka zrak voda lahko ogreva stanovanjsko zgradbo površine okrog 130m2 z močjo 6KW.

Toplotna črpalka zrak voda se lahko uporablja tudi za ogrevanje sanitarne vode, sama črpalka je izvedena tako, da je nameščena na grelnik vode. Ogreje lahko tudi do 1400 litrov vode na dan. Največja ekonomična prednost te vrste toplotne črpalke je, da porabi trikrat manj električne energije kot klasični električni grelci oz. grelniki. Manj nalaganja vodnega kamna in manjše toplotne izgube v hranilniku vode in ceveh pa dosežemo s tem, da vodo segrevamo na maksimalno 55°C.
Monovalenten način obratovanja toplotne črpalke pomeni, da bo le-ta vso energijo zagotavljala sama s pomočjo dodatnega električnega grelca.

Odpadna toplota hlajenja se lahko izkorišča tudi za ogrevanja bazena.

Poznamo tudi tako imenovano reverzibilno toplotno črpalko zrak voda, ki nam omogoča tako hlajenje kot ogrevanje. Hlajenje je lahko stensko, stropno ali talno, temperatura hlajene vode pa mora biti nad točko rosišča.


Morebitna tveganja, previdnostni ukrepi in informacije

Večina toplotnih črpalk zrak-voda pokrije 99% toplotne energije s s samo toplotno črpalko, zato je priporočljivo imeti na voljo dodaten vir toplotne, ki dopolnjuje toplotno črpalko v primeru izrednih nizkih temperatur (mrzle zime) ali v primeru, ko toplotna črpalka preprosto sama ne more proizvesti zadostne količine toplote.
Priporočljivo je, da sanitarno vodo občasno segrevate na 62°C, saj s tem občutno zmanjšate tveganje za nastanek legionele. Toplotne črpalke imajo to možnost vgrajeno v programu.

Večina toplotnih črpalk zrak-voda izgubi določen del svoje učinkovitosti in sposobnosti ogrevanja, ko zunanje temperature zraka padejo pod 5°C, zato je priporočljivo imeti na voljo dodaten vir toplotne, ki dopolnjuje toplotno črpalko v primeru izrednih nizkih temperatur (mrzle zime) ali v primeru, ko toplotna črpalka preprosto sama ne more proizvesti zadostne količine toplote.

 

althermaTOPLOTNE ČRPALKE DAIKIN ALTHERMA

Podjetje Daikin Industries je bilo ustanovljeno leta 1924 in je vpleteno v mnogo panog, vključno z stanovanjskimi, klimatskimi in s toplotnimi črpalkami. S samo proizvodnjo klimatskih naprav pa je začelo po letu 1951. Toplotne črpalke so začeli tržiti leta 1969, v ZDA pa je Daikin America, Inc. nastal leta 1991.

 

Toplotna črpalka Daikin Altherma LT

toplotna-crpalka2Daikinova toplotna črpalka zrak - voda Altherma LT omogoča v kombinaciji s talnim gretjem idealno ogrevanje hiše. Večletne dragocene izkušnje Daikinovih inženirjev so doprinesle k razvoju vedno boljših, varčnejših, učinkovitejših in zanesljivih modelov. Daikinove nizkotemperaturne toplotne črpalke sestavljajo zunanja in notranja enota. Zunanja enota jemlje toploto iz zunanjega zraka in dviguje njeno temperaturo do ravni, ki omogoča gretje. Ta toplota se zatem prenaša preko freonske napeljave v notranjo enoto. Od tu toplota potuje do napeljave talnega gretja, konvektorjev, radiatorjev ali običajnih kaloriferjev in v sistem gospodinjske vroče vode. Seveda pa je mogoč tudi obraten proces, ko objekta ne ogrevamo temveč hladimo. Pri ogrevanju tal nam z zunanjim tipalom (vremensko vodeno) in najnižjih zunanjih temperaturah toplotna črpalka ogrevanje vodo do nekje 35 C. Za gretje sanitarne vode pa se temperatura lahko dvigne do max 55 C. Taka temperatura lahko greje tudi predimenzionirane radiatorje.

toplotna-crpalka-daikin1

 

Toplotna črpalka Daikin Altherma HT

toplotna-crpalka-daikinToplotna črpalka zrak-voda Daikin Altherma je zelo prilagodljiv, uporabniku prijazen in energetsko učinkovit ogrevalni sistem za vaš dom, ki toploto iz zunanjega zraka segreje na višjo temperaturo in jo nato odda v vaš bivalni prostor. Srce sistema Daikin HT je črpalka zrak/voda, ki je nedvomno pravilen odgovor na vprašanje »kateri ogrevalni sistem je najboljša zamenjava za konvencionalno ogrevanje?« Odločite se za zamenjavo vašega obstoječega sistema za ogrevanje še danes, ter prihranite vaš denar z uporabo obnovljive energije, ter s tem naredite nekaj dobrega za vaše okolje.

Obnavljate vaš dom? Daikin Altherma HT je visokotemperaturna toplotna črpalka, ki je sposobna ogreti radiatorje na zelo visoko temperaturo, ter je primerna za uporabo v stavbah tradicionalne gradnje oz. starejše gradnje. (Vaših obstoječih radiatorjev ni potrebno zamenjati.)

Daikin HT velja za visokotemperaturno toplotno črpalko, ki je zahvaljujoč tako imenovani kaskadni tehnologiji sposobna ogreti vodo v radiatorju tudi do 80 °C brez pomoči dodatnega električnega grelca.

Znano je, da svoje moči ne izgubi vse do zunanje temperature -12°C, ter da premore še vedno okrog 85% moči pri -20°C.

toplotna-crpalka2Ta toplotna črpalka se priporoča vsem lastnikom starejših hiš, ki imajo slabšo izolacijo, ter ponuja ugoden in zelo optimalen način ogrevanja, saj je enostavna, brezskrbna in zanesljiva. Mogoče jo je uporabljati tako za ogrevanje preko radiatorjev kot preko talnega gretja.

Toplotne črpalke Daikin sestavljata dva kompresorja, sam sistem pa je zasnovan tako da se naraščanje tlaka počasi dviguje, zato traja nekaj dlje časa, da začne toplotna črpalka sploh delovat oz. ogrevat. Daikin Altherma deluje tudi od tri do petkrat bolj učinkovito kot tradicionalni ogrevalni sistemi na, ki delujejo na temelju fosilnih goriv. Zahvaljujoč inverterski tehnologiji in vgrajenem krmiljenju je tovrstna toplotna črpalka zmožna večjega varčevanja z energijo kot večina drugih sistemov.


Povzetek najpomembnejših informacij

  • Zelo učinkovito lahko nadomesti katerikoli dosedanji ogrevalni sistem, brez zamenjave obstoječih radiatorjev, ter ne potrebuje dodatnih električnih grelcev.
  • Daikin Altherma HT zmore ogreti sanitarno vodo brez kakršnega koli dodatnega električnega grelca.
  • Toplotno črpalko Daikin HT je mogoče povezati tudi s solarnimi kolektorji, kar pomeni, da je mogoče proizvajati toplo vodo s pomočjo sončne energije.
  • Sistem je mogoče upravljati preko zelo preglednega upravljalnika, s katerim je mogoče preprosto prilagoditi želeno temperaturo in ohranjati udobje vašega bivanja skozi vse leto.

 toplotna-crpalka1

Toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje 

    dimplex 

Želite s shranjeno sončno energijo ogrevati odgovorno do okolja in sočasno varčevati?

tc-dimplexV vedno več zgradbah prevzemajo toplotne črpalke Dimplex ogrevanje in pripravo tople vode prek vsega leta. Kajti – prihodnost pripada okolju prijaznim ogrevalnim napravam z najsodobnejšo tehniko toplotnih črpalk. Toplotne črpalke delujejo z ugodnimi obratovalnimi stroški, ki nimajo konkurence, ker večji del energije, ki jo potrebujejo, odvzamejo okolju, zato olje in plin nista potrebna kot pogonska energenta.

Kot proizvajalec toplotnih črpalk in ponudnik sistemov imamo na voljo kompletno ponudbo toplotnih črpalk zrak/voda, zemeljskih toplotnih črpalk in toplotnih črpalk na podtalnico za ogrevanje in pripravo tople vode. V programu so tudi toplotne črpalke, ki se lahko poleti dodatno uporabijo za hlajenje.

 

Za vsako uporabo prava toplotna črpalka

tc-zrak-voda-dimplex
Toplotna črpalka zrak/voda (Dimplex LA/LI)
zunanjo 
in notranjo postavitev izrablja zunanji zrak kot vir energije in to vse leto pri temperaturah +35 °C do -25 °C.
 

tc-slanica-voda
Toplotne črpalke slanica/voda za ogrevanje in za pripravo tople vode (Dimplex SI)
črpa toploto iz sončne energije, ki je shranjena v zemlji ali iz odpadne toplote.

 

tc-voda-voda
Toplotna črpalka voda/voda (Dimplex WI)

pridobiva ogrevalno toploto iz trajno temperirane podtalnice, ki ustvarja tudi pozimi temperature od +8 °C do +12 °C.

 

Varčevanje s stroški – s toplotno črpalko

Koliko lahko prihranite s toplotno črpalko, boste izvedeli na spletni strani tukaj.

 

Način delovanja toplotne črpalke

Toplotna črpalka deluje v bistvu tako kot hladilnik, ki odvzema toploto živilom, shranjenim v njem, in jo na njegovi zadnji strani ponovno oddaja v prostor.